Вести

Бизнис конференција о енергетској ефикасности

Ариље је имало запажену улогу на недавно одржаној конференцији, 10 децембра у београдском центру Сава. Конференција је била замишљена као један од најважнијих пословних догађаја региона, а за циљ је имала да локалним самоуправама представи одрживе моделе енергетске ефикасности и помоћ при изналажењу најоптималнијих бизнис модела за спровођење  пројеката из ове области. Позната је чињеница да су  Европа и Свет препознали као потребу веће ангажовање у увођењу обновљивих извора енергије у употребу, а са циљем смањења укупне загађености планете и што рационалнијег  коришћења ресурса са којима свет располаже.

Бизнис конференција о енергетској ефикасности
Бизнис конференција о енергетској ефикасности

Нашу општину су представили председник Зоран Тодоровић, његов помоћник Милан Стевановић  и више привредника из области које заузимају висока места у ариљској привреди. Помоћник председника, Стевановић, имао је и веома запажено излагање, о пројектима и плановима наше локалне самоуправе, а дотичу се ове веома важне теме. Нагласио је да имамо доста ресурса из ове области и да је већ добар део пројеката у завршној фази, а подршку смо већ добили од министарства енергетике за изградњу више миниелектрана на нашим рекама. Такође је представио присутнима досадашње ангажовање, на побољшању енергетске ефикасности у већини школа, а у плану је да овај део послова води радна група, на чијем ће челу бити помоћник председника,  чији ће превасходни задатак бити да окупи све релевантне факторе из ове области и уз сарадњу са заинтересованим странама, учини видан помак у увођењу највећих достигнућа у енергетској ефикасности на простору целе општине.  Нагласио је да се овим пословима може и додатно зарадити, упошљавањем више радника и откупом секундарних сировина од пољопривредних произвођача, који иначе сву биомасу, као одпад спаљују.

Biznis konferencija
Бизнис конференција о енергетској ефикасности

На самом крају конференције, организатори су доделили нагреде компанијама, локалним самоуправама, институцијама и појединцима, који су показали јасну опредељеност унапређењу развоја енергетске ефикасности и који дају допринос укупној енергетској независности Србије. Међу 8 награђених, пре свега страних компанија, признање је додељено и општини Ариље, као локалној самоуправи која подстиче, промовише и препознаје значај енергетске ефикасности и која има визију одрживог развоја енергетске независности у производњи енергије за сопствене потребе.

Свечано признање је уручено председнику општине Ариље, Зорану Тодоровићу. Председник се захвалио организатору који је препознао Ариље, као локалну самоуправу која ради одговорно. Напоменуо је да су за награду заслужни његови сарадници који су уложили доста рада на овом важном задатку, а поручио је осталим колегама из других локалних самоуправа, да што више подстичу и шире свест о значају енергетске ефикасности, јер се то може гледати и као вид зараде за део грађана, а такође и гарантује да ће енергетском ефикасношћу, бити уштеда у  буџету, која се може усмерити на друге инвестиције што се сервисирају из општинске касе. Општина Ариље је једина локална самоуправа у Србији, која је награђена као општина, чије руководство препознаје и подстиче значај пројеката из области енергетске ефикасности у Србији.