Вести

Дани малине 2013

Јединствени „Дани малине“ ове године су окупили произвођаче и прерађиваче малине и другог јагодичастог воћа, дистрибутере механизације и опреме за воћњаке, дистрибутере средстава за заштиту воћњака , банке и осигуравајућа друштва, купце, представнике угоститељских и туристичких објеката из општине Ариље. Поред више од 120 излагача, произвођача и преређивача, први пут су на другим, традиционалним „Данима малине“ излагали и произвођачи текстилних производа из општине Ариље.

Прошле године су у Градском парку постављени темељи ове манифестације, захваљујући средствима Европске уније. Но, 19. и 20. јула ове године, на измаку сезоне бербе малина, на тезгама у главној улици све је било у знаку малине. Како је главна улица срце општине, а малина значи откуцаје тог срца, логично је да се улица окитила у част стратешког производа Ариља.

Зато је јасан и циљ одржања манифестације, тј. промоција производње малине, која је један од најзначајнијих стратешких извозних производа Републике Србије, али уједно и промоција укупног привредног потенцијала општине Ариље.

У свом поздравном говору, на отварању овогодишњих „Дана малине“, председник општине г. Зоран Тодоровић, истакао је да је жеља организатора да ово остане традиционална манифестација због које ће се за име општине Ариље чути свуда у Европи и свету, баш као што се ариљска малина извози и продаје на свим светским меридијанима. Такође је подсетио да досадашњи развој општине у великој мери резултат истрајне и захтевне производње малине, а да се сви у Ариљу воде истом жељом о напредовању малинарства.Једино тако је могуће да највеће српско малиногорје, са око 2000 хектара, са кога се убере 4-5% укупне количине малина које се производе у свету, буде и остане светска престоница малине.

Оно што је позитивно за произвођаче је да се на оваквим састанцима они међусобно договарају и рекламирају у најбољем светлу свој производ. Ариље је кренуло добрим стопама, јер се минулих педесет година гајила малина као сировина, а сада се у свет креће са финалним производом. 

Ове године је добијен први сертификовани засад органске малине, чија је вредност 1 кг знатно већа од стандардне цене. Локална самоуправа улаже додатне напоре за добијање сертификованих садница малине, чији би се плодови извозили у свежем стању. Сорте малине „Микер“ и „Тјуламин“ је сваке године све више, а нове различите сорте доносе и различите цене и профит. Општинско руководство је послало Европској унији Пројекат чији је основни циљ стварање и помагање пољопривредних задруга у општини Ариље, а партнери на Пројекту су пољопривредници из целе Европе. Удружење пољопривредних произвођача у задруге је једини прави пут у развоју малинарства, што је одавно препознато у европској производњи.