Вести

Србија закорачила у Европску Унију

На првој међувладиној конференцији Србије и ЕУ, која је одржана 21. Јануара у Бриселу, Србија је започела преговоре о чланству Србије у Европској унији.

 “Ово је важан и велики дан за Србију. Велика је ствар за нашу земљу то што је застава Србије испред зграде Европске уније, поред застава ЕУ, али и знак да можемо да урадимо оно што су сви европски народи учинили. Много  тога наш народ неће у потпуности одобравати, али спремни смо да све своје обавезе испунимо. Пред нама је другачија и боља будућност. Предузећемо све потребне напоре да грађани живе боље. Ми нисмо слаткоречиви и шармантни као неки други, али показали смо озбиљност у раду, и то је одоговор на поверење које нам указује ЕУ, али и на очекивање наших грађана. Не додворавамо се ни вама, ни нашим грађанима, и стога указујем да су тешки изазови пред нама, али сам уверен да ћемо завршити преговоре до 2018. године, а онда ће ЕУ морати да оцени да ли Србија заслужује да постане пуноправна чланица”,  рекао је Александар Вучић, председник Српске напредне странке и први потпредседник Владе Републике Србије, у Бриселу, на конференцији за новинаре после прве међувладине конференције Србије и ЕУ.

Вучић је нагласио да су неки други направили тако значајан резултат, о томе би се причало два месеца унапред, а затим би се три месеца анализирало. „Ми то не тражимо, гледамо у будућност и потпуно смо концентрисани на оно што се збива у Бриселу”. Преговори о приступању, заправо су преговори о томе, када и под којим условима ће Србија ускладити своје законодавство и почети примењује европске правне тековине, које су подељене у 35 преговарачких поглавља.  Највећи евроски званичници су истакли да је Србија, достигла нужни степен усаглашености с мерилима за чланство, и да су садашње руководство државе и српски народ, својим радом и посвећеношћу европским вредностима, заслужили овај историјски дан.