Вести

Зоран Тодоровић, обраћање одборницима на 31-ој седници СО -Ариље

Даме и господо, поштовани одборници и остали присутни, осећам потребу да вам се обратим, из разлога што сам, са ове говорнице последњих месеци слушао многобројне лажи и подметања на мој рачун, иако то ничим нисам заслужио, посебно не од људи са којим сам тесно сарађивао док сам био на функцији председника општине, а и као председник ОО СНС Ариље, спроводећи политику странке и председника Александра Вучића, имам свакодневне контакте са  политичким чиниоцима  општине и трудим се да те односе негујем у најбољем духу демократије и узајамног поштовања. Унапред се извињавам, што са овог места морам  да изговорим и неке тешке речи, али и поред најбоље воље, немогуће је без њих образложити потребу смене тренутног општинског руководства. Не због нас који се помало бавимо политиком и који умемо да видимо њихове недостатке и грешке у раду, већ због грађана који у великој мери не схватају, какве је последице за целу заједницу оставила ова њихова, у најблажем облику речено, авантура.
Промишљени потез појединих локалних моћника, да променом власти задовоље свој лични интерес и излече болесне сујете, без и најмање жеље  да унапреде услове за живот и рад својих суграђана, могао се остварити једино уз помоћ марионета, које су добровољно пристале да им испуне те жеље. Без Милана Николића, председника општине, без његове заменице, Ирене Мијаиловић и без председника СО Мирослава Миливојевића, они не би успели да ураде то што су урадили.  Поклапањем личних и политичких интереса поменутих, и оних који по ко зна који пут, из сенке, дубоко скривени, управљају посредно нашом општином, урађено је нешто, што је све само не вршење власти која ће радити у интересу развоја и напретка заједнице.
Моменат када је обезбеђена нека пристојна цена која ће бити исплаћена произвођачима малина, и близина редовних избора, био је идеалан да крену у остварење њихове замисли. Замисли да без икакве одговорности, испробаним методама, и раније примењиваних, кривицу за унапред познати неуспех у добром вођењу општинске власти, пребаце на нас напредњаке и нашу коалицију, а они комотно, са нашим заслугама, сачекају изборе и изађу пред грађане као месије. Њихов једини циљ је био, да себи и својим послушницима обезбеде пристојан живот, занемарујући потребе осталих који им нису  блиски. Да господо, то је политика која је и раније на свим нивоима власти у Републици Србији, па и код нас у Ариљу, преко туђих леђа долазила на власт и ту опстајала док је имала шта да распродаје од народне имовине. Те структуре хоће поново да се врате и хоће изнова да допуне своје џепове, не размишљајући о држави, општини, месним заједницима и свим појединцима у њима.
Шта рећи, на грубо кршење закона од стране председника скупштине, који у свој својој немоћи да одржи седницу, погази сва достигнућа демократског напретка који су генерације избориле. Скретали смо пажњу јавности на незаконите одлуке о потврђивању мандата које је потписивао, на грубо кршење закона о сукобу интереса, када је као члан административног одбора себи одређивао плату,  на злоупотребу положаја када је вршио претње и притиске на одборнике опозиције. Господо, лицемерно је и крајње безобразно, да председник скупштине, за то што нема већину која га подржава, окриви легално изабране одборнике опзиције. Он је од тих одборника захтевао да дођу на седницу и гласају за његов останак на власти, тражио је ништа мање, већ да погазе своје достојанство и обећања дата грађанима, обећања да ће спроводити политику странке која их је ставила на листу, а не за политику личних и ускостраначких интереса. Не могу да набрајам, каквим уценама и лажима се служио при убеђивању тих људи,  који заслужују захвалност и признање што су издржали све те притиске.
Шта рећи за трио ,,фантастико“, председника СО. председника општине и његовог заменика, који тражећи решење да се одрже у фотељама, прибегоше најгорем могућем решењу, завадише међусобно месне заједнице, комшије, пријатеље. Ми смо мала средина, сви се изузетно добро познајемо и за то тај њихов гнусни потез у очима добронамерних посматрача, изгледа толико негативно, да изазива праву мучнину и одбојност према политици и послу који обављамо.
Сетите се само како су као највећи аргумент за смену Зорана Тодоровића, наводили километраже са његових путовања, а нигде не поменуше да је са тих путовања, Зоран доносио уговоре и обезбеђен новац, неопходан за многобројне инвестиције, које су  рађене, док је био на челу општине. Могу  ли нам рећи, где је путовао Милан Николић, као председник општине, осим на славе и ручкове на које је позиван. Имају ли било шта, чиме се могу  похвалити да су урадили за свој град, осим што су разним сплеткама, поделили и завадили људе у општини, како би створили утисак да им опозиција и напредњаци не дозвољавају да нешто ураде. Када све сумирамо, разумемо само то, да су им те лажи и обмане, биле неопходне, за стварање привида да нешто раде, а са циљем оправдања за  плате које примају већ шести месец заредом.
Популистичка политика, коју су водили, не може унапредити живот суграђана због којих су бирани, већ нас само може врати у мрачну прошлост, када се распродавањем државне имовине, владало широм Србије, па и у Ариљу.
Жалосно је, и помислити ко је све и са каквим намерама, подржавао ту назовимо власт, али ми добро упућени знамо, да они који раде из сенке и испред себе стављају најблаже речено, марионете које има служе за једнократну употребу, немају добре намере и не раде то ни за кога, већ само за себе и своје ближње. Не дешава се ово први пут у Ариљу, да говором мржње и разним уценама часних и поштених људи, у првом реду легално изабраних одборника, неки обезбеђују опстанак на власти, не марећи при том на последице које из тога произилазе. У осталом, њихова је једина намера била, подизањем кредита, како је то и пре рађено, уложе новац у предизборну кампању и тако себи купе  нови мандат.
Политика Српске напредне странке, која се огледа у раду нашег председнка и Премијера Александра Вучића, јесте рад и посвећеност повереном послу. Наш највећи задатак је унапређење живота свих грађана без обзира на веру и политичку припадност, искорењење корупције и несметано функционисање правне државе кроз институције система, у чему смо у великој мери успели, а што морамо завршити до краја. Сада више него икада пре, морамо завршити започете реформе, јер отварањем поглавља у преговорима са ЕУ, желимо искористити све предности које нам се тиме пружају и покушати придобити што више средстава за нашу општину, а то можемо само вредним радом и добро смишљеним пројектима које ћемо представити приступним фондовима који се отварају.
 Поштовани, не заносимо се никаквим илузијама, да смо савршени и да смо незамењљиви, али нећемо се мирити са чињеноцом, да нам појединци и моћници, посредством корумпираних политичара, што је већ једном довело државу пред сам банкрот, кроје судбину и богате се на рачун народних маса.  Ово што се догодило у Ариљу, са сигурношћу тврдим, да је најблаже речено, зауставило напредак наше општине и да немамо времена да чекамо изборе скрштених руку, већ желимо преузети одговорност и кренути још јаче и одлучније да решавамо нагомилане проблеме. Док неки маштају о фотељама, Српска напредна странка поручује да су нама једина брига грађани. Ми желимо да створимо бољу будућност за младе, побољшамо привредни амбијент, и вратимо достојанство грађанима. За те боље дане, за светлију будућност, једино радом и одрицањима, уз подршку државе и њеног апарата, ми у малим градовима какво је Ариље, можемо једино и успети.

У Ариљу, 16.12.2015 године                                                                                                                                                                                                                                                Зоран Тодоровић